“Denim” nedir?
Denim, Spor giyim ve özellikle jean pantolon yapımında kullanılan kaba, dayanıklı bir kumaştır.
“Denim” adı nereden geliyor?
Denim, Fransa’nın “de Nimes” kentinde üretilmeye başlandığı için, “Nimes’den gelen” anlamını taşıyan adını bu şehirden almıştır. İlk kez Fransa’nın Nimes ve İtalya’nın Cenova kentlerinde iş giysisi olarak dokunmaya başlandı.
Blue jean’in kökeninde Cenova’lı denizcilerin “Bleu de Genes” (Cenova mavisi) diye adlandırılan mavi pamuklu pantolonları yatmaktadır.
Blue Jean nasıl markalaştı?
1850 yılında kurulan Levi Strauss & Co. denim kumaşından işçi elbiseleri üretmeye başladı. Jean’in tüm dünyada “vazgeçilmez” oluşu, Levi Strauss sayesinde oldu. 1940’larda Lee ve Levi’s arasındaki rekabet kumaş tiplerinin zenginleşmesini sağladı. II.Dünya Savaşı sırasında fabrikalardan ve emekçi kesimin simgesi olmaktan çıkan blucin sokağa taşındı ve popüler kültürün simgesi haline geldi. 1947’de Wrangler de pazardan pay almaya başladığında, blucin uniseks bir giysi haline gelmiş, sektörü ne olursa olsun, işçiler arasında tulum ve salopet denimler çok yaygınlaşmıştı.
James Dean, Marlon Brando, Elvis Presley gibi dönemin ünlülerinin jean giymeleri de, bu giysinin daha geniş kitleler tarafından beğenilmesinde büyük rol oynadı. Jean, Marilyn Monroe gibi yıldızların sayesinde, kadınlar modasına da damgasını vurdu.
Denim kumaşı nasıl çeşitlendi ve moda oldu?
1950’li, 1960’lı yıllardaki talep çeşitliliği, üreticileri farklı yıkama teknikleri ve denim kumaşa uygulanabilecek renkler konusunda harekete geçirdi. 1980’ler sonunda, vücudu saran, lycra karışımlı denim kumaşından üretilen dar paçalı jean’ler yaygınlaşmaya başladı. Jean’in her kesimde popüler olması, haute couture yaratıcılarını da yeni çalışmalara itti. Yves Saint Laurent, 1970 yılında, blucini podyuma çıkardı. Onu Calvin Klein, Armani, Valentino gibi modacılar izledi.
İndigo nedir?
İndigo, “indigofera tinctoria” bitkisinin yapraklarından üretilen boyarmaddedir. Kullanımı MÖ 1600 yıllarına dek uzanan indigo, Hindistan, Endonezya, Çin ve Afrika’da bulunmuştur.
Ve blucin kültürünü Türkiye’ye getirip ona ismini veren kişi: Muhteşem Kot
Fransa’da dönemin en prestijli terzilik okulu olan La Deveze Derrox’ta eğitim alan Yugoslavya göçmeni Muhteşem Kot, Türkiye’yi sonradan kot ismini alacak blucinle tanıştıran ve Türkiyede üreten kişidir. 1960’larda blucin pantolonlar işçi ve köylü kesim arasında oldukça popüler olur ve KOT adında markalaşır. Kot aslında bir markayken tüm jean’lere verilen bir isim olarak yerleşir dilimizde. Hatta Muhteşem Kot’un oğlu Aytaç Kot, yıllarca insanlara Kot’un bir marka olduğunu anlatmaya çalışır fakat başarılı olamaz.
Bir iddia ise blucinin anavatanının aslında Türkiye olduğu…
İnalcık’ın söylediklerine göre 15 ve 17.yüzyıllar arasında Denizli ve Akhisar bölgesinde yetiştirilen pamuklar sonrasında Hindistan’dan gelen mavi boya ile boyanmaya başlandı. Daha sonra İzmir’e getirilen bu mavi kumaş yani denim ilk olarak Fransa-Marsilya’ya ihraç edildi. Amerika ise bunu bir sanayiye dönüştürüp blucini sahiplendiler.