Dermal fibroblastlar ciltte bağ dokusu oluşturan ve cildin yaralanmadan iyileşmesine yardımcı olan özel hücrelerdir. Bazı fibroblastların deriye dolgun, genç bir görünüm kazandırarak ve enfeksiyonlarla mücadelede kritik bir rol oynayan bir peptid üreterek dermisin altında bulunan yağ hücrelerine dönüşme kabiliyeti vardır.

Bilim insanları tarafından derinin neden yaşlandığı keşfedildi

26 Aralık’ta Bağışıklık’da yayınlanan bir araştırmada , California Üniversitesi San Diego Tıp Fakültesi araştırmacıları ve meslektaşları, fibroblastların yağ hücrelerine nasıl dönüştüğünü ve bu sürecin insanlar yaşlandıkça durmasına neden olan yolu belirlediklerini gösteriyor.


Bu, cildin mikroskobik bir görüntüsüdür, mavi renkli cilt hücrelerini ve yeşil renkli yağ hücrelerini ortaya çıkarır. Yağ hücresi tabakası, vücuda giren bakterilere karşı bariyer oluşturur. Görüntü : UC San Diego Sağlık

UC San Diego Tıp Fakültesinde Sayın Profesör ve Dermatoloji Anabilim Dalı Başkanı ve çalışma üzerine kıdemli yazar, “Derinin yaşlanma sırasında yağ oluşturma yeteneğini nasıl kaybettiğini keşfettik. Fibroblastların yağa dönüşme yeteneğinin kaybı, cildin enfeksiyonlarla nasıl savaştığınğ etkilediği gibi ayrıca cildin yaşlanma sırasında nasıl göründüğünü etkiler.” dedi.

Bebek cildi hepimizin özendiği, olabildiğince yumuşak, nemli ve pürüzsüzdür. Özellikle kadınların ulaşmak istediği bu yumuşaklığın altında yağ hücreleri yatar. Deri altındaki yağ hücreleri ne kadar çoksa derimiz de o denli yumuşak ve genç görünür. Derimizin altında bulunan fibroblast adındaki hücreler, derimizin diğer dokulara bağlanmasını, enfeksiyonlara karşı savaşmasını ve yağ hücrelerine dönüşerek genç durmasını sağlarlar.

Unutulmamalıdır ki ; burada bahsedilen yağ hücreleri, Kilo alarak yağlanmak ile hiç bir ilgisi yoktur., Kilo almak dermal fibroblastları yağ hücrelerine dönüştürmenin yolu değildir, çünkü obezite ayrıca enfeksiyonlarla savaşma yeteneğini de engeller.

California Üniversitesi San Diego Tıp Okulu araştırmacıları yıllar geçtikçe derideki yağ oluşumunun nasıl azaldığını ortaya koyduklarını açıkladı. Bilim adamı Richard Gallo, fibroblastların yağ hücrelerine dönüşme yetilerini kaybetmelerinin, cildin görünümünü ve enfeksiyonlara karşı mücadele etme kabiliyetini etkilediğini belirtiyor.

Araştırmacılar “dönüştürücü büyüme faktörü beta”nın (TGF-ß) fibroblastların dönüşümüne mani olduğunu tespit etmişler. Bu dönüşüm baskılandığında hücrelerden antimikrobiyel bir ajan olan cathelicidin salgısı da azalıyor ve derinin enfeksiyonlara karşı direnci de azalıyor.

Yapılan deneylerde TFG-ß baskılandığında fibroblastların yeniden yağ hücrelerine dönüşmeye başladığı ve cildin genç görünümüne kavuştuğu görülmüş. Benzer etki genetik olarak yapılan değişikliklerde de elde edilmiş. Bilim adamları, özellikli yağ hücrelerinin oluşumunun zamanla azalmasının arkasındaki biyolojiyi anlamaları halinde kimi zaman ölümcül olan deri hastalıklarının önüne geçilebileceğini belirtiyorlar. Öte yandan, bebeklerin savunma mekanizması hakkında da bilgi veren keşfin diğer hastalıkların önüne geçilmesinde de aydınlatıcı olabileceği belirtiliyor.

Kaynak: https://www.sciencedaily.com/releases/2018/12/181226132847.htm


Referansı :

  1. Ling-juan Zhang, Stella Xiang Chen, Hıristiyan F. Guerrero-Juarez, Fengwu Li, Yun Tong, Yuqiong Liang, Marc Liggins, Xu Chen, Hao Chen, Min Li, Tissa Hata, Ye Zheng, Maksim V. Plikus, Richard L Gallo. Dermal Yağın Doğuştan Gelen İmmün Antimikrobiyal Fonksiyonunun Yaşa Bağlı Kaybedilmesi Büyüme Faktörü Beta’sına Aracılık Etmektedir . Bağışıklık , 2018; DOI: 10.1016 / j.immuni.2018.11.003