Telefonunuzun kamera ayarlarını yapın.
Fotoğraf çekeceğiniz telefonla olduğu gibi fotoğraf çekmeyin, öncelikle bütün ayarlarını bir kurcalayın, ne gibi ayarları var neler yapmanıza izin veriyor, içinde ekstradan ne özellikler var. Kameraya ait tüm ayarları en az 1 kez değiştirin ve fotoğrafa nasıl etkisi olduğunu görün, Anlık geri dönüşü olmayan fotoğraflar çekmiyorsanız mutlaka manual modu kullanarak ayarlarınızı kendiniz yapın. Kalite olarak da en yüksek çözünürlüğü en yüksek kaliteyi seçmeyi unutmayın.

Lensinizin temiz olmasına özen gösterin.
telefonlarda malesef çoğunlukla lenslerin temiz kalmasını her zaman sağlıyamıyoruz. Lenslerimiz kirlendiğini her ne kadar çekim sırasında farketmesek de bilgisayarda fotoğrafları incelediğimizde lens kirliliği hemen kendini belli ediyor, bu sebeple çekim öncesi lensi çizmeyecek şekilde temiz bir bez parçası ile telefon kameranızın lensini temizlemeyi ihmal etmeyin.

Telefonun yüksek çözünürlükte olan kamerasını kullanın.
Artık telefonların ön ve arka kamerası çok yüksek çözünürlükte fotoğraflar üretebiliyor olsa da ana kamera günümüz modellerinde çok daha yüksek çözünürlükte fotoğraflar üretiyor bu nedenle  ön kamera yerine arka kamerayı kullanmayı tercih edin.

Fotoğraflarda titreme olmaması için bir yerden destek alın
Fotoğraf çekerken fotoğraflarınızın daha net çıkması için öncelikle telefonu kesinlikle iki elinizle tutun, bunun yanı sıra imkan varsa bir yerden destek alarak, bir yere dayanarak, yada telefonlar için üretilmiş tripot/monopot kullanarak fotoğraftaki titremeyi azaltmaya çalışın, bu sayede çok daha net fotoğraflar çekebilirsiniz.

Zoom yapmayın.
Telefonla fotoğraf çekerken telefonunuzun makinesi analog zooma olanak vermiyor ise zoom yapmak yerine, imkanınız varsa fotoğrafını çekmek istediğiniz şeye yaklaşın.


Netlemeyi doğru yapmaya çalışın.

Akıllı telefonlarımızla fotoğraf çekerken telefonun ekranından gözüken görüntüde netlemek istediğimiz yere dokunarak netleme sağlayabiliriz, netlemek istediğimiz alana basılı tutarak, ya da parmağımızı dokunup çekerek o alanın netlenmesini sağlayabiliriz, böylelikle fotoğrafın hangi kısmının net çıkacağını şansa bırakmamış oluruz.

Telefon ayarlarından “klavuz çizgileri” açın.
Klavuz çizgileri ekranı dikey ve yatay olarak bölen çizgilerdir, çoğu zaman bu özellik açıkken ekranda bu çizgileri istemeyip kapatırız fakat çektiğimiz şey gerçekten düz mü, ufuk çizgisini düzgün ayarladık mı, 1/3 kuralına uygun çekim yapılıyor mu bunu anlamamız için bu klavuz çizgiler çok işimize yarayacaktır. Düz bir fotoğraf çekmek isterken yamuk bir sonuç almak istemiyorsak kesinlikle klavuz çizgileri her zaman açık kalmalıdır.

Çeşitli telefon lensleri kullanın.
Sadece fotoğraf makinasında değil telefonlarda da lens kullanmamız mümkün Ülkemizde çok bilinmediği ve çok yaygın olmadığı için pahalı sanılan bu lensler aksine uygun fiyatlıdır. ve çok eğlenceli ilginç ve mükemmel sonuçlar elde etmenizi sağlar.

Fotoğrafları farklı açılarla çekmeyi deneyin.
Fotoğraf çekerken hep aynı açıdan çekmek yerine, yerin seviyesine çok yakın, biraz daha aşağıdan, biraz daha yukarıdan gibi farklı açılar deneyin, emin olun çok daha ilginç ve çok daha güzel kareler yakalayacaksınız. Örneğin bir kedinin fotoğrafını çekerken, fotoğrafı ayakta, kediyi her zaman gördüğümüz açıyla çekmek yerine, kamerayı kedinin göz hizasına getirerek fotoğraf çekmemiz fotoğrafı daha ilginç bir hale getirecektir. İnsanlar zaten her zaman gördükleri açıyla çekilen bir fotoğrafı ilginç bulmazken farklı açılarla çekilen fotoğrafları daha güzel bulacaklardır.

Arka plana dikkat edin.
Fotoğraf çekerken arka planın mümkün olduğunca sade olmasına dikkat edin. Karmaşık bir arka plan dikkati dağıtacaktır ve çektiğiniz modelden, nesneden ya da konudan ilgiyi uzaklaştıracaktır. Model çekimlerini düşünürseniz her zaman karmaşık arka planlardan kaçınılır ya da karmaşık bir arka plan varsa arka plan bulanıklaştırılarak ilginin dağılmaması sağlanır.

Gündüz fotoğraf çekerken flaş kullanın.
Evet yanlış duymadınız, gündüz fotoğraf çekerken flaş kullanın. Gece karanlıkta fotoğraf çekerken flaş kullandığınızda fotoğraflar çok da kullanılabilecek halde olmuyor, flaş yapay bir ışık sağladığı için her yer karanlıkken sadece küçük bir alan aydınlık olarak kalıyor, bu da fotoğrafta çirkin bir görünüme sebep oluyor fakat gündüz flaş kullanımı fotoğraflarıdaki kaliteyi çok daha fazla arttırıyor, peki gündüz flaşı nasıl kullanmalıyız? Gündüz fotoğraf çekerken eğer gün ışığı yüzümüze sağ taraftan vuruyorsa yüzümüzün sol tarafında belirgin bir gölge olacaktır, bu gölgeyi azaltıp, ışığın homejen yayılması ve mankenimizin ya da nesnemizin daha güzel gözükmesini istiyorsak gölge olan tarafı aydınlatacak şekilde  flaş kullanmalıyız.

Fotoğraflarınızı düzenlemek için uygulamalar kullanın.
Fotoğraflarınızı çektikten sonra uygulamalar yardımıyla işleyerek çok daha güzel sonuçlar elde edebileceğinizi unutmamanızda yarar var.

Portre fotoğrafı çekerken göze netleme yapın.
Eğer bir portre fotoğrafı çekiyorsanız netleme yapacağınız alanın kişinin gözü olması fotoğrafa daha güzel bir hava katacaktır.

Burnun yatık olduğu yönden fotoğraf çekin.
Fotoğraf çekilirken her fotoğrafta güzel çıkmayız fakat bazı fotoğrafları da çok beğeniriz, çok daha güzel çıktığımızı düşünürüz, nedir bu işin sırrı? Çoğumuzun yüzü simetrik değildir, yüzümüzün sağı ve solu birbirinden farklıdır ve genellikle burnumuz bir tarafa yatıktır, burnumuzun yatık olduğu taraftan fotoğraflar çekersek burnumuz çok daha güzel görünecektir, eğer burnumuzun yatık olduğu tarafın tersinden fotoğraflar çekersek burnumuz çok daha uzun gözükecektir. Selfie çekerken ya da birini fotoğraflarken buna dikkat edersek çok daha güzel fotoğraflar çekebiliriz.

Fotoğraflarda gıdıyı saklamak.
Bir çoğumuzun sorunu fotoğraflarda gıdımızın çıkmasıdır, fotoğraf çekilirken ya da fotoğraf çekerken çenemizi çok az öne çıkartırsak gıdımız biraz daha azalacaktır.

Fotoğraf çekilmeden önce ışık kaynağına bakmak.

Özellikle portre fotoğrafı çekiyorsanız Fotoğrafta gözlerin daha da öne çıkması için fotoğrafı çekilen kişiyi çekilmeden aydınlık bir yere baktırın  göz bebekleri küçüleceği için gözlerinin renkli kısmı daha da öne çıkacaktır.

Boydan fotoğraflarda heybetli bir duruş için biraz daha aşağıdan çekin.
Örneğin politikacıların fotoğraflarını düşünürsek genelde tam karşıdan çekilmek yerine biraz daha hafif de olsa aşağıdan çekilir ve bu kişiye daha kahraman, daha güçlü bir duruş verir.  Siz de özellikle boydan fotoğraf çekiyor veya çekiliyorsanız hem boyunuzun daha uzun gözükmesi hem de daha güçlü bir duruş için fotoğrafı biraz daha aşağıdan çekebilirsiniz. Ayrıca genelde kahraman bir duruş için kişiler fotoğrafın sol tarafına yerleştirilir.

Fotoğraflarınızın bir hikayesi varsa paylaştığınız fotoğraflarınızın altında bunu belirtin.
Çektiğiniz bir fotoğrafı paylaşıyorsanız onu daha etkili hale getirmek için çekerken hissettiğiniz düşünce ve duygularıda yazıya dökün fotoğraflarınız çok daha etkili hale gelecektir, çoğunlukla ürünleri hikayeleri sattırır, aynı bunun gibi fotoğraflarınızın daha çok beğenilmesi için siz de fotoğraflarınıza ufak öyküler ekleyebilirsiniz.

Fotoğraflarda ritm kullanın.
Fotoğrafta ritm, birbirini tekrar eden öğeleri kullanmaktır. Örneğin arka arkaya dizilmiş 10 tane bank ritm oluşturur, bir binadaki üst üste dizilmiş pencereler ritm oluşturur ve doğru açılarla yakaladığınızda ritm unsuru da göze güzel gelir.

Ters ışık denemeleri yapın
Fotoğraf çekerken konumuzun net çıkması için ışığı tam arkamıza alırız ve ışık fotoğrafını çektiğimiz kişiye tam karşıdan vurur, eğer biz ışığı fotoğrafını çektiğimiz kişinin arkasına alırsak ters ışık söz konusu olur ve çektiğimiz fotoğraflarda kişiler siluet olarak gözükür, bu da fotoğraf çekimi sırasında kullanabileceğimiz tekniklerden bir tanesidir.

Fotoğrafları siyah-beyaz yaparak duygusallık katın.
Çekeceğiniz fotoğrafta dikkat dağıtan zıt renkler varsa bunları ortadan kaldırıp siyah beyaz hale dönştürerek fotoğrafta konuya odaklanılmasını sağlayabilirsiniz. Bazen renkli bir fotoğrafta elde edemediğiniz görselliği ve duyguları siyah beyaz hale getirdiğiniz/çektiğiniz bir fotoğraf ile yakalayabilirsiniz.

Çok daha iyi fotoğraf çekmek için bol bol fotoğraf inceleyin.
İyi fotoğraflar çekmenin en iyi yolu çok fotoğraf incelemek, başta belki de bu fotoğrafları taklit etmek, daha sonra ise bol bol fotoğraf çekmektir. Ne kadar çok fotoğraf çeker ve ne kadar çok fotoğraf incelerseniz o kadar gelişirsiniz. Bu yüzden fırsat buldukça usta fotoğrafçıların fotoğraflarını incelemeye, röportajlarını dinlemeye çalışın, böylelikle daha profesyonel fotoğraf fotoğraflar çekebilirsiniz.

Ayrıca telefon fotoğrafçılığı ya da normal fotoğrafçılık diye ayırt etmeksizin fotoğrafta kompozisyon kuralları videolarını izleyerek daha iyi fotoğraf çekme konusunda bilgi edinebilirsiniz.

Işığınız bol olsun…