Acrylic boya, çok çeşitli yüzeylerde kolaylıkla kullanılabildiğinden, muhtemelen çok yönlülüğü ile bilinir, ancak akrilik boyayı cam üzerinde kullanabilir misiniz? Biraz hazırlıkla akrilikleri cam gibi en pürüzsüz yüzeylerde bile rahatlıkla kullanabilirsiniz. Akrilik, daha gözenekli yüzeylerde en iyi sonucu verme eğilimindedir ve daha pürüzsüz yüzeylerde soyulmaya eğilimli olabilir, ancak bu makalede, cam için doğru akrilik boyayı seçme konusunda size rehberlik edeceğiz ve camın nasıl boyanacağını ve akrilik nasıl yapıştırılacağını açıklayacağız. cam üzerine boya.
Akrilik Boyayı Cam Üzerine Kullanabilir misiniz?
Akrilikler dayanıklıdır, suya dayanıklıdır, temizlenmesi kolaydır ve genellikle toksik değildir. Bu nitelikler, akrilik boyayı hem yeni başlayanlar hem de cam da dahil olmak üzere aklınıza gelebilecek herhangi bir aracı kullanan deneyimli sanatçılar için çok çekici bir seçim haline getirir. Akrilik boyayı kesinlikle cam üzerine kullanabilirsiniz ancak tuval kullanmak kadar kolay olmayacaktır. Akrilik boya ile cam boyarken, cam için akrilik emaye boya gibi cam üzerinde iyi çalıştığını açıkça belirten akrilikleri kullanmaya çalışmalısınız. Bu daha özel akrilikleri kullanırken bile, devam etmeden önce üstesinden gelmeniz gereken birkaç zorlukla karşılaşacaksınız.
Cam Üzerine Akrilik Boya Kullanmanın Zorlukları
Akrilik boya ile cam boyarken karşılaşacağınız birkaç zorluk vardır. Akrilik boyalar gözenekli yüzeylerde daha iyi çalışır, bu nedenle astar kullanmadığınız sürece cam yüzeylere uygulanması zor olabilir. Astar olmadan, boyanız camın etrafında gevşek bir şekilde kayma eğilimi gösterir ve çok kolay yapışmaz.
Alternatif olarak, camın yüzeyini pürüzlendirmek ve boyanın cama daha kolay yapışmasına yardımcı olmak için camı hafifçe zımparalayabilirsiniz.
Camı zımparalamanız veya astar kullanmanız fark etmeksizin, ömrünü uzatmak ve zamanla hasar görmesini önlemek için boyanızı camın üzerine bir dolgu macunu veya vernik ile yapıştırmanız gerekecektir. Akrilik boyayı cam üzerine kullanırken karşılaşabileceğiniz bir diğer zorluk da akrilik boyanın %100 gıda açısından güvenli olmamasıdır. Gıda güvenli olduğu açıkça belirtilmediği sürece, yiyecek veya içecek ile kullanılması amaçlanan cam nesnelerin sadece dış yüzeyinde akrilik boya kullandığınızdan emin olmalısınız.
Cam İçin En İyi Akrilik Boya Nasıl Bulunur?
Cam üzerinde ne tür bir boya kullanacağınıza karar verirken birden fazla farklı faktörü göz önünde bulundurmanız gerekecektir. Piyasada bulunan her akrilik boya cam için uygun değildir. Boyanızın mümkün olduğunca uzun süre dayanması mı yoksa gıda açısından güvenli olması mı gerekiyor? Emaye bazlı akrilik boyalar, dayanıklı oldukları ve herhangi bir astarlama gerektirmedikleri için cam üzerinde akrilik kullanmak için en iyi genel seçenektir, ancak bunlar gıda açısından güvenli değildir. İhtiyaçlarınız için doğru boyaları nasıl seçeceğinizi öğrenmek için aşağıyı okuyun, ancak emin değilseniz her zaman etiketi okuduğunuzdan emin olun.
Ürün kalitesi
Bir marka çok kaliteli olduğunu iddia edebilir, ancak çok sayıda tutarlı veya olumlu eleştiri yoksa, cam için üstün kaliteli akriliklere sahip olduklarını iddia etseler bile onlardan uzak durmak en iyisi olacaktır. Bunun yerine, müşterilerine yüksek kaliteli ürünler sunma konusunda iyi ve tutarlı bir itibara sahip saygın bir markayı tercih edin.
İdeal olarak, üründen memnun kalmadıkları takdirde müşterilerine para iade garantisi sunan bir marka bile seçebilirsiniz.
opaklık
Cam için akrilik boya alırken dikkat edilmesi gereken en büyük ve en önemli faktörlerden biri boyanın opaklığıdır. Opaklık, rengin ne kadar katı göründüğü ve saydam olarak kabul edilip edilemeyeceği ile ilgilidir. Cam üzerinde akrilik boya kullanımı söz konusu olduğunda opaklık özellikle önemlidir, çünkü opak boyalar tüm ışığın camdan geçmesini engellerken, daha az opak boyalar renkli ışığın parlamasına izin verir. Opak veya şeffaf boya kullanıp kullanmadığınız, tercihlerinize ve projeniz için neyi tercih ettiğinize bağlı olacaktır.
Işık hızı
El işi ve öğrenci sınıfı boyalar genellikle ışık haslığından bahsetmez,
Bazen boya güneş ışığına maruz kaldığında renkler solmaya başlar, güneş ışığına maruz kaldığında solmaya karşı dirençli bir boya ışığa dayanıklı olarak kabul edilir. Işığa dayanıklı bir boya UV’ye ve solmaya karşı dirençli olacak ve zamanla pigmentini koruyacaktır. Birden dörde kadar değişen farklı ışık haslığı seviyeleri vardır ve bir ve iki en yüksek ışık haslığı seviyesidir.
Tutarlılık
Boyanızın cam üzerinde opak olmasını ve belirgin çizgiler ve desenler oluşturmasını istiyorsanız, kalın gövdeli bir boyaya ihtiyacınız olacaktır. Öte yandan, boya üzerinde vitray etkisi yaratmak istiyorsanız, akriliğinizde daha akışkan bir kıvama ihtiyacınız olacaktır. Öncelikle hangi kıvamı kullanırsanız kullanın, iki farklı kıvamdaki boyaları karıştırmamalısınız.
Bu tutarsız bir resme neden olacaktır. Az miktarda boyayı yan yana karşılaştırarak boyanın ne kadar kalın veya ince olduğunu kolayca test edebilirsiniz. Sıvı boyanın cam üzerinde kullanımının daha kolay olduğunu görebilirsiniz, ancak daha kalın boya opak olacaktır. Seçtiğiniz tutarlılık, projenizin nasıl sonuçlanmasını planladığınıza bağlı olacaktır. Boyanızı kalınlaştırmak veya inceltmek istiyorsanız, ilgili akrilik ortamı kullanmalısınız. Akrilik boyanızı inceltmek için su kullanmayın ve un veya mısır nişastası kullanarak boyanızı kalınlaştırmaya çalışmayın.
Kuruma zamanı
Boyalarınızı katlamak istiyorsanız, her kat arasında bir saat beklememek için oldukça hızlı kuruyan bir şey isteyeceksiniz.
Oldukça çabuk kuruyan boyayı seçmek isteyeceksiniz. Akrilik boyaların çoğu hızlı kurur ve 10 dakika içinde dokunulamayacak kadar kuru olmalıdır. Ancak bazı markalar daha uzun sürebilir ve buna çok dikkat etmelisiniz çünkü projenizin ne kadar süreceğini etkileyebilir.
Bitiş
Boya kuruduktan sonra belirgin bir görünüme ve hislere sahip olacaktır. Boyanın bitişinden bahsettiğimizde, boyanın kuruduktan sonraki görünümünden ve verdiği histen bahsediyoruz. Cam üzerinde kullanmak için bir boya satın alırken aralarından seçim yapabileceğiniz birçok farklı yüzey vardır. Mevcut cilalardan bazıları parlak, mat ve buzlu yüzeyler içerir. Her bitiş, son parçanız üzerinde farklı bir etki sağlayacaktır.
Birçok sanatçı, parlak boya fazla yansıtıcı olabileceğinden, cam üzerinde kullanmak için akrilik bir boya seçerken buzlu veya mat bir yüzeye yönelecektir. Ancak bazı sanatçılar, cam yüzeyinde kolaylıkla kalın, opak bir kaplama sağlayabildiği için parlak boya kullanmayı tercih eder. Boyanız için seçeceğiniz bitiş, kendi tercihlerinize ve son parçanızın nasıl görünmesini istediğinize bağlı olacaktır.
Cam İle Ne Tür Boya Kullanılır
Akrilik emaye boyalar, pürüzsüz yüzeylerde kullanım kolaylığı için özel olarak geliştirildikleri için cam üzerinde kullanım için mevcut en iyi akrilik boyalardır. Cam için birçok akrilik emaye boya seçeneği tehlikeli değildir ve diğer projeler için de kullanılabilir. Renkli markalı bu akrilik emaye boyaları denemenizi öneririz . Sert, dayanıklı, düşük kokulu ve çeşitli renklerde gelirler. Yiyecek veya içecekle temas eden herhangi bir cam eşya üzerinde kullanmayı planlıyorsanız, seçtiğiniz akrilik emayenin gıda için güvenli ve toksik olmadığından emin olun.
Akrilik emaye boya kullanmak istemiyorsanız, cam üzerinde kullanıma uygun olduğunu belirten akrilik ile kolayca değiştirebilirsiniz, ancak boyamaya başlamadan önce cam yüzeyi gesso veya astar ile astarlamayı düşünebilirsiniz.
Başka bir seçenek, cam için fırında akrilik boya kullanmaktır. Fırında akrilikler, cam için normal akrilik kadar bir astar gerektirmez. Bu özel akrilikleri üreticinin talimatlarına göre pişirmek için bir fırına ihtiyacınız olacak.
Cam Üzerine Boyama İçin Gerekli Malzemeler
Akrilik ile cam üzerine başarılı bir şekilde boyama yapmaya çalışırken birkaç farklı malzemeye ihtiyacınız olacak. İlk olarak, boyamak için bir cam parçasına ihtiyacınız olacak. Bir parça cam eşya, dekoratif bir eşya veya düz bir cam panel seçebilirsiniz. Başlamadan önce camın yüzeyini temizlemek için biraz ovma alkolüne ve pamuklu pedlere de ihtiyacınız olacak.
Camınızı temizledikten sonra, yüzeyi düzgün yapışmaya hazırlamak için hafifçe zımparalamanız ve/veya bir kat astar eklemeniz gerekecektir. Bu, 150 ila 180 kumlu zımpara kağıdının yanı sıra uygun bir astar seçmeniz gerekeceği anlamına gelir. Makalede daha ayrıntılı olarak ele alacağımız uygun bir boya seçerseniz, astar veya zımpara kağıdına ihtiyacınız olmayacak. Ancak, projenizin en iyi sonucunu elde etmek için yüzeyi zımparalamanızı ve bir astar kullanmanızı öneririz.
Cam boyamayı planlıyorsanız, ihtiyacınız olan en önemli şey uygun akrilik boyadır. Özellikle cam yüzeylerde çalışan bir boya seçmeye çalışın.
Bu bilgiyi öğrenmek için etikete bakabilirsiniz. Makalenin başlarında, camda kullanım için en iyi akrilik boyanın nasıl seçileceği hakkında daha fazla ayrıntıya girdik. İyi yapışan ve oldukça dayanıklı bir şey isteyeceğinizi unutmayın. İdeal olarak, seçilecek en iyi boya akrilik emaye boya olacaktır. Hangi boya türünü seçerseniz seçin, herhangi bir gıda veya sıvı ile temas etmesi halinde gıda açısından güvenli olduğundan emin olun.
Akrilik boyanızın kıvamını inceltmek istiyorsanız, bunu başarılı bir şekilde yapmak için akrilik bir ortam kullanabilirsiniz. Boyanızı inceltmek için su kullanmayınız çünkü akrilikteki bağlayıcıyı bozar ve yapışmayı engeller. Cam da gözeneksizdir, bu nedenle su camın üzerine oturur ve emilmez.
Boyayı camınıza uygulayabilmek için en az bir boya fırçasına ihtiyacınız olacak. Farklı şekil ve boyutlarda bir dizi boya fırçasına sahip olmak ideal olacaktır. Farklı boya fırçaları, cam yüzeyinizde farklı efektler veya teknikler elde etmenizi kolaylaştırır. Farklı desen ve tasarımları kolaylıkla oluşturmak için isteğe bağlı olarak şablonları da kullanabilirsiniz.
Son olarak, boyamanızı zaman içinde korumaya yardımcı olması için bir verniğe veya bir çeşit dolgu macununa ihtiyacınız olacak. Mastikler ve vernikler resminizin ömrünü uzatacaktır. Yiyecek veya sıvı ile temas edecek nesneleri kullanmayı planlıyorsanız, gıda güvenli olan bir dolgu macunu kullandığınızdan emin olun. Alternatif olarak, fırında pişirme yoluyla mühürlenmesi gereken bir fırın boyası kullanıyorsanız, boya üreticisi tarafından belirtilen sıcaklığa kadar ısıtabilen bir fırına ihtiyacınız olacaktır.
Akrilik Boya ile Cam Nasıl Boyanır
Akrilik ile cam üzerine boyama yapmanın farklı yolları vardır. Yukarıda bahsettiğimiz gibi, serbest el veya şablon tasarımı ile boyayabilirsiniz. Şimdi ilk akrilik parçanızı cam üzerine nasıl boyamanız gerektiğine dair ayrıntılara giriyoruz, aşağıda bu yeni boyama deneyimine başlamak için atacağınız önemli adımlar var.
- Bir muşamba veya eski gazeteler
- Kağıt havlular veya paçavralar
- Tek kullanımlık eldivenler
- Sabunlu su
- Sürtünme alkolü, izopropil alkol veya sirke
- Akrilik cam boya seçiminiz
- Boya fırçaları
- Tercihe göre cam yüzey
- Bant (isteğe bağlı)
- Astar veya gesso (isteğe bağlı)
- Akrilik ortam (isteğe bağlı)
- Zımpara kağıdı (isteğe bağlı)
Camın, Çalışma Alanının ve Boyaların Hazırlanması
Akrilik boyayı cam üzerine kullanırken ilk adım, yüzeyin uygun şekilde hazırlandığından emin olmaktır. Çalışırken camın yüzeyinde parmak izi veya cilt yağı bırakmadığınızdan emin olmak için tek kullanımlık eldivenler giyin. Cam yüzeyi sabunlu suyla yıkayın ve ardından alkol, izopropil alkol veya sirke ile silip tekrar kurumaya bırakmadan önce havayla kurumasını bekleyin.
Boyamak istemediğiniz alanları bantlayın. Örneğin, içeceğiniz bir bardağı boyuyorsanız, gıdaya uygun akrilik kullanmıyorsanız ağzınıza temas edecek kenarlarını bantlamalısınız. Doğrudan içtiğiniz alanların üzerini boyamak da boyanın daha çabuk kırılmasına veya soyulmasına neden olabilir.
Artık camın yüzeyini boyamaya hazırlamaya başlamak için hafifçe zımparalayabilirsiniz (isteğe bağlı). Yüzeyi zımparalamak, boyanın camın yüzeyine daha kolay yapışmasına yardımcı olabilecek dişli bir doku oluşturur. Alanı zımparalamayı bitirdikten sonra cam yüzeyi düzgün bir şekilde tozunu aldığınızdan emin olun.
Yüzeyi daha fazla astarlamak için ince, eşit bir astar veya gesso tabakası ekleyebilirsiniz (isteğe bağlı). Akrilik emaye boya kullanıyorsanız, emaye bazlı bir astar kullandığınızdan emin olmalısınız. Cam yüzeyinizi gesso kullanarak astarlamayı seçerseniz, gesso’nun kuruduktan sonra boyanızın daha opak görünmesini sağlayacağını unutmayın.
Cam parçanızın tüm yüzeyini, sadece boyamayı planladığınız yerleri kaplamanız veya zımparalamanız gerekmez.
Akrilik emaye boya da dahil olmak üzere birçok akriliğin cam üzerinde kullanılmak üzere özel olarak formüle edildiğini ve düzgün bir şekilde yapışması için bir astara ihtiyaç duymayacağını unutmayın. Boyamadan önce her zaman bir yüzeyi astarlamak iyi bir fikirdir, çünkü asla zarar vermez ve bunun yerine sadece parçanızın ömrünü uzatabilir.
Çalışırken ortalığı karıştırmamak için muşamba veya gazetenizi bir yere koyun ve ardından akrilik cam boyanızı karıştırmaya ve hazırlamaya başlayın. Akrilik bir ortam kullanarak boyalarınızı inceltiyorsanız, şimdi tam zamanı. Fırında boya kullanıyorsanız, aynı zamanda fırına dayanıklı akrilik bir ortam kullandığınızdan emin olmalısınız. Eğer planlıyorsanız, şimdi renklerinizi karıştırmanın da tam zamanı .
Camı Boyamak
Artık çalışma alanınızı, boyalarınızı ve cam yüzeyinizi boyama için hazırladığınıza göre, nihayet başlama zamanı. Fırçalarınızı alın ve tek renk kullanarak boyamaya başlayın . En baştan kalın vuruşlar uygulamak yerine ince, eşit vuruşlar ve çoklu katmanlar kullanılmasına yardımcı olur. Her vuruşta fırçayı kendinizden uzaklaştırmak yerine, kendinize doğru uzaktan boyamaya çalışın. Bu, boyama sırasında vuruşlarınız üzerinde daha fazla kontrol sahibi olmanızı sağlar.
Farklı bir renge geçmeden önce fırçalarınızı düzgün bir şekilde temizlediğinizden emin olun. Normal akrilikler için, fırçalarınızdaki boyayı temizlemek için sadece suya ihtiyacınız olacak, ancak akrilik emaye boya kullanıyorsanız, tiner kullanmanız gerekeceğini fark edebilirsiniz.
Diğer renklerinize geçin ve istediğiniz gibi boyamaya devam edin. Çalışırken ıslak boyaları karıştırmamaya çalışın. Bir sonraki renge devam etmeden önce her rengin uygun şekilde kurumasını beklemeye çalışın. Boyaların kuruması bir saat kadar sürebilir ama beklemeye değer. Bu teknik, güzel, temiz renk blokları oluşturmaya yardımcı olur.
İkinci bir kat, beklediğinize daha yakın bir renk elde etmenize yardımcı olabilir.
Çalışırken herhangi bir hata yaparsanız, bunları düzeltmek için aseton/ovma alkole batırılmış pamuklu çubuklar kullanabilirsiniz. Küçük hataları veya lekeleri silmek için bunu kullanabilirsiniz. İlk katlarınızı boyadıktan ve hataları temizledikten sonra, cam yüzeyinde daha yoğun, opak renkler oluşturmak için ikinci bir kat boyayabilirsiniz. Islakken yeterince opak görünebilirdi, ancak akrilik boyalar genellikle daha açık görünmek için kurur.
Boyayı Kurutma
Tasarımlarınızı tamamladıktan ve istediğiniz kadar katman ekledikten sonra, uygun şekilde kuruması ve sertleşmesi için zaman vermeniz gerekecektir. Tüm boyaların farklı kuruma süreleri vardır, ancak çoğu akrilik bir saat içinde dokunulamayacak kadar kuru olmalıdır. Boyanın mümkün olduğunca çabuk kurumasına yardımcı olmak için, onu rahatsız edilmeyeceği sıcak, kuru ve güneşli bir alanda dışarıda bırakmak en iyisidir. Boyayı daha hızlı kurutmak için en düşük ayarda saç kurutma makinesi kullanabilirsiniz ancak çok yakın tutmamaya ve ıslak boyayı bozmamaya dikkat etmelisiniz.
Akrilik Boya Cama Nasıl Yapılır?
Bu adımları izlediyseniz akrilik boya cama yapışacak olsa da, parçanızın ömrünü daha da kapatarak uzatabilirsiniz. Akrilik boyanızı cam üzerine sızdırmaz hale getirmenin ve korumanın iki ana yolu vardır. İlk seçenek, şeffaf bir dolgu macunu kaplaması uygulamaktır ve ikinci seçenek, fırın boyası kullanmak ve ardından fırında kürlemek ve mühürlemektir. Akrilik sızdırmazlığı boyayı çatlama, soyulma, solma veya sararmadan korur.
Mastiklerin dekoratif öğelerde kullanım için en uygun olduğunu ancak genellikle gıda açısından güvenli olmadığını unutmayın. Fırında pişirme, yiyecek veya içecekle temas edecek ürünler için tercih edilen yöntem olma eğilimindedir.
Seçtiğiniz dolgu macunu veya vernik üzerindeki talimatları okuduğunuzdan emin olun çünkü boyanızı kapatmaya başlamadan önce ne kadar beklemeniz gerektiğini ve bir sonraki dolgu macununu uygulamak arasında ne kadar beklemeniz gerektiğini bilmeniz gerekir. /vernik. Fırında mastik kullanıyorsanız, talimatları okuduğunuzdan ve içinde belirtilen sıcaklıkları ve süreleri kullandığınızdan emin olmalısınız. Ekstra güvende olmak istiyorsanız, fırında boya kullanabilir ve daha sonra yine de bir dolgu macunu/vernik uygulayabilirsiniz. Bu, parçanızın ileriye dönük uzun ömürlü olmasını sağlayacaktır.
Boyayı Pişirmek
Fırında akrilik boya kullandıysanız, sertleştirmek ve mühürlemek için fırına koyabilirsiniz. Yangın tehlikesi olduğu için normal akrilik boyayı fırına koymayın. Fırında pişirdiğiniz boya en az 24 saat kuruduktan sonra veya üreticinin talimatlarına göre akrilik boyanızı pişirmeye başlamak için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz.
- Fırın hala kapalıyken cam parçanızı fırın rafına yerleştirin .
- Fırını 350 dereceye veya ürünün talimatlarına göre ısıtın.
- Fırın uygun sıcaklığa ulaştığında, 30 dakika için bir zamanlayıcı ayarlayın.
- Zamanlayıcı tamamlandığında , fırını kapatın ve çıkarmadan önce camı fırın tamamen soğuyana kadar içeride bırakın.
- Parçanızı yıkamadan önce en az üç gün bekleyin . Bu, uygun şekilde yerleşmek için zaman verir. Akrilik boyanızı her zaman cam üzerine elde yıkamayı unutmayın.
Gıda ile temas edecek bir nesne ise gıda güvenli bir sızdırmazlık maddesi kullandığınızdan emin olmalısınız.
Şeffaf Akrilik Boya Mastik Nasıl Uygulanır
Cam yüzeyinize uygulayabileceğiniz iki çeşit mastik vardır, bunlar spreyli mastikler ve fırça ile uygulayabileceğiniz mastiklerdir. Dekoratif bir nesneyi mühürlüyorsanız, tercih ettiğiniz herhangi bir dolgu macunu kullanabilirsiniz.
Sprey-on Şeffaf Akrilik Boya Mastik
Pek çok kişi, camla çok fazla temas sağlamadığı için püskürtmeli bir dolgu macunu kullanmayı tercih eder, bu da güzel ve eşit bir yüzey sağlar. Aşağıda, cam parçanızı püskürtmeli bir dolgu macunu kullanarak kapatmaya başlamak için temel adımları özetliyoruz.
- Çalışma alanınızı iyi havalandırılan bir odaya kurun . Bir muşamba veya eski gazeteleri bir yere koyun ve cam nesnenizi bunların üzerine yerleştirin.
- Yüzey boyunca kısa, eşit patlamalar kullanarak cam parçaya dolgu macunu püskürtün . Camdaki belirli bir alana veya noktaya çok fazla odaklanmayın, bu eşit bir sonuç elde etmenize yardımcı olacaktır.
- Önceki adımları tekrarlayarak sonraki katmanları uygulamadan önce ilk dolgu macununun yaklaşık 15-20 dakika kurumasını bekleyin .
Brush-on Şeffaf Akrilik Boya Mastik
Fırçalı bir dolgu macunu kullanıyorsanız, tekniğin biraz daha sıkıcı olduğunu göreceksiniz. Daha sonra temizlemeniz gereken fırçalarınız olacak ve parçanızın yüzeyinde fırça darbeleri oluşturmamaya özen göstermeniz gerekecek.
- İyi havalandırılmış bir odada çalışın ve bir muşamba veya eski gazeteleri yere koyun.
- Camı ince, eşit bir dolgu macunu tabakasıyla kaplamak için bir boya fırçası kullanın . Arkada görünür fırça darbeleri bırakmadığınızdan emin olmak için izleyin.
- Ek katlar uygulamadan önce dolgu macununu yaklaşık bir saat kurumaya bırakın .
- Kat sayısından memnun kaldığınızda , parçanın bir kez daha son 24 saat kurumasını bekleyin.
Akrilik Boyayı Camda Kullanma Teknikleri, İpuçları ve Püf Noktaları
- Bir sanatçının düz samur, sentetik veya kıl fırçası, cam üzerine akrilik boya kullanırken çok iyi fırça seçenekleridir. Bu fırçalar, piyasada bulunan diğer birçok fırça türünden daha fazla akrilik tutacak şekilde tasarlanmıştır.
- Seçeceğiniz akrilik boyanın özellikle cam üzerinde kullanıma uygun olmasına özen gösterin. Kullanılacak ideal boya seçimi akrilik emaye boyadır.
- Boyayı cam eşya veya gıda ile temas eden herhangi bir şey üzerinde kullanmayı planlıyorsanız, gıda için güvenli olan boyaları bulmaya çalışın.
- Cama boya uygularken, parçanızda görünür fırça darbelerini önlemek için düz, eşit vuruşlar kullanmaya çalışın. Alternatif olarak, fırça darbelerinin sağladığı dokulu efekti beğenebilir ve parçanızda kasıtlı olarak düzensiz vuruşlar kullanabilirsiniz.
- Bantladığınız alanların yakınında resim yaparken dikkatli olun. Bu alanların yakınında boyama yapmadan önce bandın cama düzgün şekilde yapıştığından ve kaldırılmadığından emin olun.
- Akrilikler çok çabuk kuruyabileceğinden, önceden çok fazla boya hazırlamayın veya karıştırmayın. Paletinizdeki boyalara ve boyadığınız fırçalara dikkat edin. Hatta tamamen kurumasını ve sertleşmesini önlemek için bir sprey şişesi kullanarak boyalarınızı periyodik olarak buğulayabilirsiniz. Boyalarınızı çok hafifçe buğuladığınızdan emin olun.
- Parçanızda derinlik yaratmak için akrilik boyayı katmanlar halinde uygulamayı düşünün . Katmanlama, devam etmeden önce her katmanın düzgün bir şekilde kurumasına izin verdiğiniz sürece, daha sonra çatlama ve soyulmayı önlemeye de yardımcı olabilir.
- Akrilik boyalar kullanarak cama tasarımları veya desenleri kolayca uygulamak için şablonlar kullanabilirsiniz. Şablonları çoğu sanat mağazasından satın alabilir veya kendiniz yapabilirsiniz.
- Resminizin opaklığını artırmak için beyaz bir taban katmanı kullanmayı deneyin. Baz kat kuruduktan sonra üzerine diğer renkleri katlayabilirsiniz.
- Camınızda düz çizgiler oluşturmak için bant kullanabilirsiniz. Çizginin olmasını istediğiniz yerin her iki tarafını da bantlayın ve ardından açıkta kalan alanı bandın biraz üzerinden geçerek boyayın. Camınızda bant kullandıysanız, soyulmasını veya parçalanmasını önlemek için boya hala ıslakken çıkarın ve lekeleri veya dağınık kenarları temizlemek için nemli bir Q ucu kullanın.
Akrilik boyayı cam üzerine kullanırken birçok büyüleyici desen, tasarım ve efekt oluşturabilirsiniz. İster bir bardak, ister pencere paneli veya dekoratif süsler çiziyor olun, bu makaledeki her şey ilk projeniz için nihai kılavuz görevi görecektir. Akrilik boya inanılmaz derecede çok yönlüdür ve bir kez başladığınızda çalışmak için inanılmaz derecede tatmin edici olabilir. Hem akrilik hem de cam olabilecek birçok farklı proje var, çerçeveli tablolar oluşturmak için çerçevelerin cam panellerini boyayabilir veya aynalar ve cam şişeler üzerine boyayabilirsiniz. Akrilik boyayı cam üzerine kullanma fikirleri sonsuzdur.
- Akrilik boya ile noktalar oluşturmak için herhangi bir küçük nokta veya uçlu tutamaç kullanabilirsiniz. Sadece uca biraz boya ekleyin ve ucu camın üzerine bastırın ve çıkarın. Zahmetsizce mükemmel bir yuvarlak nokta oluşturmak için bunu cam yüzeye 90 derecelik bir açıyla yaptığınızdan emin olun.
- Camınızı boyadıktan sonra ıslatmayın veya ovalamayın. Bu, boyanıza zarar verebilir ve çok çabuk yıpranabilir. Boyalı camı temizlemek için yüzeyi hafifçe tozlayın ve gerekirse camın boyalı alanlarını nemli bir bezle hafifçe silin.
- Camınızdaki boyalı yerleri çok sık silmemeye çalışın ve camdaki akrilik boyanızı çok sık güneşte bırakmayın. Bunları yapmak parçanızı erken yıpratabilir.
- Boyalı cam eşyalarınızı fırında pişirmiş olsanız dahi bulaşık makinesine koymayın. Bunun yerine yukarıda belirtildiği gibi elde yıkayın.
- Boyalı cam eşyaların mikrodalgaya uygun olmadığını unutmayın.
Sıkça Sorulan Sorular
Mod Podge ile Cam Üzerine Akrilik Boya Yapabilir misiniz?
Mod podge, dekupajda hepsi bir arada yapıştırıcı, dolgu macunu ve cila olarak kullanılır. Akrilik boya üzerine cam üzerine koruyucu kaplama veya dolgu macunu olarak kullanılabilir.
Boyamadan Önce Cam Hazırlanmalı mı?
Camınızı boyamadan önce çok fazla hazırlamanız gerekmeyecek, ancak yapışma konusunda yardımcı olacaktır. Yapışma sorunlarından endişe ediyorsanız ve “akrilik boya cama yapışır mı” diye merak ediyorsanız, yapışmayı artırmak için camın yüzeyini temizleyebilir ve ardından camı zımparalayabilir ve yüzeyi optimum yapışma için uygun şekilde hazırlamak için bir astar kullanabilirsiniz.
Akrilik Boyayı Camdan Çıkarabilir miyim?
Akrilik boyayı kuruduktan sonra camdan çıkarmaya çalışmak için ovma alkolü, terebentin veya mineral alkollü içecekler kullanabilirsiniz. Ne kadar çekici olursa olsun, camı çizerek veya sıyırarak akriliği camdan çıkarma dürtüsüne karşı koymalısınız. Bu neredeyse kesinlikle cama zarar verecektir. Boya hala ıslaksa, suyla nemlendirilmiş bir bezle silebilirsiniz.
Akrilik Boya Astarsız Cama Yapışır mı?
Evet, akrilik boya astar kullanılmadan cama yapışacaktır ancak her zaman astar kullanılması tavsiye edilir. Alternatif olarak, yapışmaya yardımcı olması için boyamadan önce camın yüzeyini zımparalayabilir veya akrilik boyayı yüzeye sorunsuz bir şekilde tutturmak için şeffaf bir akrilik boya dolgu macunu kullanabilirsiniz.