Blog nasıl açılır (veya web sitesi nasıl kurulur) diye merak ediyorsanız, ihtiyaç duyacağınız yol gösterici tüm bilgileri bu KOLAY ve GÜNCEL Blog Açma Rehberinde bulabilirsiniz. Yeni başlayanlar için hazırladığım bu rehberle, hiç tecrübeniz olmasa bile dakikalar içerisinde kendi web adresinizde blog oluşturabilirsiniz.
Blog açmak, fikirlerinizi ve uzmanlığınızı İnternet’te paylaşmanın günümüzde en iyi yoludur. Kişisel markanızı veya işinizi ön plana çıkarmak için de blog harika bir araçtır. İsterseniz bir blog oluşturup geliştirebilir ve online bir işe dönüştürebilirsiniz.
Dijital dünyada yerinizi alın
Blogunuzu başlattığınız günün, yaşamınızda önemli bir kilometre taşı olacağından emin olun. Dijital dünya büyüyor ve sıkı çalışmaya hazır olan herkes için blog dünyasında gelecek var.
Blog nasıl açılır?
İnternet sitesi kurmak başlangıçta birçok kodlama ve tasarım becerisi gerektiriyordu. Bunları bilseniz dahi, sunucuya bağlanarak hazırladığınız dosyaları doğru dizinlere aktarmaya sayfa linklerini birbirine bağlamaya ve her bir değişiklik için her defasında ilgili sayfalarda birer birer düzenleme yapmaya kadar bir sürü karmaşık, zahmetli ve uzun zaman alan işleri yapmanız zorunluydu.
Günümüzde bunların hiçbirine ihtiyaç kalmadı. Tarayıcınızda kullanıcı adınızı ve şifrenizi girmek şartıyla blog içeriğini oluşturabiliyor, görünümünü düzenleyebiliyor ve bir tıkla yayımlayabiliyorsunuz. Oluşturduğunuz içeriği “görüntüleyip” istediğiniz değişikliği anında güncelleyebiliyorsunuz. Hazır tasarım şablonlarını (temaları) kullanırken sürükle – bırak yöntemiyle blogunuza istediğiniz görünümü verebiliyor, seçeceğiniz özellik ve işlevleri bir tıkla ekleyip kaldırabiliyorsunuz.
Blog açmak ne kadar zaman alır?
Genellikle blogunuzu en çok bir saat içinde başlatabilir ve ilk blog yazınızı yayımlayabilirsiniz. Blog açtıktan sonra, eğer ziyaretçilerinizin ilgisini çekecek kaliteli içerikler oluşturmak isterseniz, tabi buna da uygun bir zaman ayırmanız gerekecektir. Örneğin, bir içeriği hazırlamak ve görsellerini hazırlayıp eklemek bazen saatlerce hatta günlerce zamanınızı alabileceği gerçeğini aklınızdan çıkartmayın.
Ücretsiz blog açmak mümkün mü?
Ücretsiz blog açmak mümkün mü diye sorabilirsiniz. Bu soruya kısa cevabım “evet”. İsterseniz tamamen ücretsiz blog oluşturabilirsiniz. Ancak ücretsiz seçeneklerle, başlangıç düzeyinde, deneme amaçlı gibi duran basit bir blogunuz olabilir. fakat başlangıçta bile olsa tavsiye etmediğimi belirtmeliyim.
Şimdi tam zamanı
Hazırsanız şimdi blog açmayı adım adım öğrenmeye başlayalım!
1. Adım: Blog Oluşturma Platformu Seçimi
Blog oluşturmak için seçebileceğiniz birkaç platform söz konusu (tumbir, blogger, wix vb). Ancak 1. sınıf blog denince günümüzde akla ilk sırada gelen platform WordPress’tir. WordPress tamamen ücretsizdir, son derece kullanıcı dostudur ve ilk kez blog kurmak isteyenler için mükemmeldir.
WordPress, dünya çapında standart hale gelmiş bir blog kurma programıdır. Özel bir teknik bilgi gerektirmeden kolayca profesyonel görünümlü bir blog oluşturmanızı sağlayan, kullanımı kolay, eksiksiz bir içerik yönetim sistemidir. Online çalışır. Kişisel bir blogdan yüzlerce sayfa içeren büyük bir alışveriş mağazasına kadar her türde web siteleri kurmak için harika bir araçtır.
DİKKAT! Burada bahsettiğim WordPress platformu, isim benzerliğinden dolayı wordpress.com sitesi ile karıştırılmamalıdır. WordPress platformu, blogunuzu yönetmek için sunucuya kurulan programdır. Bu program hakkında WordPress.org sitesinden bilgi edinebilirsiniz.
WordPress neden en çok tercih edilen platform?
Günümüzde İnternet’te mevcut blogların yarıdan fazlası WordPress ile oluşturulmuştur. kotaman.com sitesini de WordPress ile oluşturdum. Kolaylığı nedeniyle yeni başlayanların ve profesyonellerin daha iyisi gelene kadar kesinlikle WordPress’ten şaşmamalarını öneririm.
WordPress’in tüm dünyada en fazla tercih edilen içerik yönetim sistemi olmasının haklı nedenleri var:
- Açık kodludur, tamamen ÜCRETSİZDİR ve binlerce gönüllü kişi tarafından sürekli güncellenerek iyileştirilmektedir.
- Sitenize en ÜST KALİTEDE istediğiniz her tür tasarımı verebilmeniz için binlerce ücretsiz WordPress TEMASI (hazır tasarım şablonu) mevcut.
- Onbinlerce ücretsiz EKLENTİ ile blogunuza istediğiniz özelliği ekleyebilirsiniz.
- Son derece yardımcı DESTEK forumlarına katılarak her sorunuza yanıt alabilirsiniz.
Güvenilir bir platformdur. CNN’den NASA’ya, eBay’dan Reuters’e, tüm büyük firmalar WordPress kullanmaktadır. Uzun sözün kısası, WordPress varken başka bir platform aramaya ihtiyacınız yok!
Not: Lütfen şimdi WordPress’i indirip kurmak için bir şey yapmayın; bunu daha sonraki adımlarda bir tıkla yapacağız.
2. Adım: Blogunuz İçin Adres Seçimi
Alan adı (domain name), blogunuza gitmek için tarayıcı penceresine yazdığımız “www.”den sonra gelen her şeydir. “http://” kısmını da dahil edersek diğer adıyla: URL. Örneğin, “kotaman.com” bu rehberin yeraldığı sitenin alan adıdır. Sonraki adımlara geçmeden (blog açma işlemine başlamadan) önce, kuracağınız blog için bir alan adı seçmeniz gerekir. Seçeceğiniz alan adı önemlidir, çünkü:
- Ziyaretçilerinize ilk izlenimi verir.
- Arama motorlarında blog sıralamanızı etkiler.
- Markanızı belirler.
Bunları aklınızda tutarak blog alan adının ne olmasını istediğiniz konusuna biraz kafa yormanızı öneririm, ancak aşırıya gitmeye gerek yok. Kendinize beş dakika zaman verin, bu sürede sizi memnun edecek bir alan adı bulursanız onunla başlayın. İsterseniz daha sonra yeni bir alan adı satın alabilirsiniz.
Alan adı belirleme konusunda başlangıçta size yardımcı olabilecek birkaç ipucu:
- Akılda kalıcı bir alan adı seçin. Size özgü ve benzerleri arasından kendini öne çıkaran bir alan adı bulun. Yaygın kullanılan sözcüklerden oluşan alan adları genellikle hatırda kalmazlar. Blog adresiniz, mümkünse tanımlayıcı olmalı, amacınızı çağrıştırabilmeli ve kolay hatırlanmalıdır.
- Kısa tutun. Kısa bir alan adını hatırlamak daha kolaydır. Blog adresinizin kartvizit veya ürünlerinize basıldığında nasıl görüneceğini hayal edin. İnternet’in en çok ziyaret edilen 100 web sitesinin alan adı yaklaşık altı karakterden oluşuyor.
- Yazımı ve telaffuzu kolay olsun. Alan adınız tuşlandığında parmaklarınızdan rahatça dökülebilmeli. Telaffuzunda sorun yaşanmamalı.
- Rakam ve tire kullanmayın. Blogunuzun alan adı, kafa karışıklıklarına neden olacak karakterler içermemeli.
- Doğru uzantı seçin. En yaygın uzantıları, öncelikle “.com” ardından “.net” ve son çare olarak “.org” uzantılarını tercih edin.
- Her blog için onu barındıracak bir ev sahibine (web hosting) ve içeriğini yönetecek bir programa (içerik yönetim sistemi) ihtiyaç vardır.
Web hosting nedir ve ne için gereklidir?
Blogunuza ev sahipliği yapmak için İnternet’e 7 gün, 24 saat bağlı olan büyük bilgisayarlara sunucu (server) denir. Hosting, bu sunucular ile sağlanan ev sahipliği (barındırma) hizmetine verilen addır. Web hosting firmaları, blogunuzun kesintisiz dünyanın her yerinden erişilebilir olması için size bu sunucularda alan verirler.
Bütün dosyalarınız, görselleriniz ve içerikleriniz, ev sahipliği hizmetini aldığınız bilgisayarda saklanır ve ziyaretçilerinize gösterilir. Eğer bir ev sahibiniz yoksa blogunuzu kuracak ve kaydedecek yeriniz yok demektir; alan adınızın kullanıcıları götüreceği bir yeriniz olmaz ve başkaları da blogunuzu göremez.
WordPress ile uyumlu çalışan, kullanımı kolay, istediğiniz, güvenilir farklı bir web hosting firması seçerek işe başlayın.
Fiyat karşılaştırması yapın —mutlaka!
Eğer hizmet alacağınız sunucular arasında fiyat karşılaştırması yapmak isterseniz, öncelikle karşılaştırmaları WordPress hosting planları arasında yaptığınızdan emin olun ve sunulan paketlerin içeriğine dikkat edin! Özellikle premium tema ve eklenti yükleyebilme, özelleştirme ve otomatik yedekleme ile 7/24 canlı destek önemli konular. Hosting firmasının müşteri portföyü, memnuniyet oranı, tavsiyeler ve fiyat/performans değerlerine göz atın. Paket içeriğinin ardından, indirim süresi bittikten sonraki aylar/yıllar için yenileme yaptığınızda ödemeniz gerekecek ücreti öğrenin. Sunulan ucuz hosting fiyatları genellikle ilk yıl geçerlidir ve ardından ücretler katlanarak artar. Bu karşılaştırmayı Alan adı almadan önce mutlaka yapın.
Blog açmak için ne gerekir?
Blog açmak için başlıca 3 şeye ihtiyacınız var.
- Alan adı (kotaman.com gibi size ait bir site adresi)
- Hosting (blogunuza 7/24 ev sahipliği hizmeti)
- Blog yazma platformu (WordPress)
Bunlara sahip olduktan sonra bir hazır tasarım şablonu (tema) seçip blog yazmaya başlayabilirsiniz.
İYİ HABER! Günümüz teknolojisiyle artık bu üçü için ayrı ayrı işlem yapmanıza gerek kalmadı; tek oturumda tümüne, yani alan adı, ev sahipliği ve WordPress kurulumuna sahip olabilirsiniz.
Bunun için tek yapmanız gereken doğru bir hosting firmasına ulaşmak ve hizmetinizi buradan almak. Birçok firma hosting satın aldığınızda tek bir işaretleme / tıklama ile wordpress uygulamasını ücretsiz olarak sizin adınıza kuruyor.
Bunun için bir hesap açma işlemi (hizmet paketi seçimi, alan adı ve şifre belirleme) yapmanız yeterli. Hesabınızı açtıktan sonra tema seçimini yapıp ilk blog yazınızı yayınlayabilirsiniz (WordPress otomatik olarak sitenize kurulur). Eğer bu işlemleri 3 adım olarak yazmak gerekirse:
- Hesap açma (Hizmet paketi, alan adı ve şifre belirleme)
- Tema seçimi
- İlk blog yazınızı ekleme
Yeni yazımızda görüşmek üzere…