Serbest çalışan veya daha geleneksel olarak bir ofiste çalışansanız bile muhtemelen bu tip müşteriler ile karşılaşmış/uğraşmak zorunda kalmışsınızdır. Gerçekçilikten uzak, “her şeyi bilen” müşterilerle çalışmak dünya genelinde çok yaygın bir sorundur.
saaslist.com sektörde sıkça karşılaşılan bu durumu infografik ile anlatmış.
Hatta yazımıza göz atmadan önce bir önbilgide vereyim. Muhteşem müşteri diyaloglarının paylaşıldığı clients from hell isimli bir site bile var. Tebessüm etmek belki de bu kadarda olmaz demek için bu siteyi ziyaret etmenizi de öneririm. Şimdi gelelim yazımıza…
*Tasarım Uzmanı
Onlar tasarımcı gözlerinin olduğunu ve önerilerinin harika gelişmeler yarattığını düşünürler.
“Fontu Comic Sans olarak değiştirebilir miyiz?”
*Kararsız Yönetici
Sürekli fikir değiştirirler ve her cümlede kendileriyle çelişirler.
“Logoyu %20 oranında büyütebilir miyiz?” “Aslında %20 oranında küçültebiliriz de…” “hımmmm, ya da %10 oranında daha büyük olsun.”
*Kafası Karışık Komutan
Kendilerinin anlamadığı bir konuda size iş verirler, fakat yine de işinizi nasıl yapacağınızı söylemeye çalışırlar..
“PDF’de kodlamanı istiyorum.”
Hayalet
İşi üzerinize atarlar ve sonra herhangi bir yönlendirme veya geri bildirim olmadan ortadan kaybolurlar.
Yalancı Çoban
Onlar için her şey bir acil durumdur. Onlardan her gün birden fazla “acil” e-posta alırsınız.
*Geribildirim Sorunlusu
Onların geri bildirimleri gün gibi nettir. Sizinki ise genel ve yoruma açık.
“Biraz coşku ekleyelim!”
*Cimri Vizyoner
İş için ayırdığı bütçe çok azdır fakat beklentileri çok büyüktür.
“Bir logoya, web sitesine ve kartvizite ihtiyacım var. İşin karşılığında ödemeyi tavuk dürümle yapacağım.”
*İşkolik
Kendileri 7/24 çalıştıklarından sizin de öyle olmanızı isterler. 7/24 “acil” dönüş beklerler.
“Nerelerdesin? Sana 5 e-posta gönderdim!”
Bu tür insanları yatıştırmak sinir bozucu ve bazen imkansız olsa da, işte zor bir müşteriyle uğraşmanız gerektiğinde neler yapabileceğinize dair bazı ipuçları:
- Onlara net bir zaman çizelgesi ve çıktılar verin. Müşterinize onlar için tam olarak ne yapacağınızı, ne kadar zaman alacağını ve nihai sonucun yazılı olarak ne olmasını bekleyebileceklerini bildirin. İşin yarısında yeni soruları varsa, projenin zaman çizelgesini ve kapsamını yeniden gözden geçirin.
- Zamanınızı takip edin. Müşterinizin işlerin ne kadar sürdüğünü söylediğinizden şüphe duyduğunu biliyorsanız, bir projenin her bölümü için zamanı takip edin ve müşteriye bir görevin “kolay” olduğundan ve çok uzun sürmemesi gerektiğinden bahsederse bir özet göndermeye hazır olun. Zamanınızı doğru bir şekilde takip ettiğinize güvenmeseler de, onlara (ve size) benzer türden projeler için bir temel sağlar.
- Sakin ol. Bu apaçık görünüyor, ancak sakin ve pozitif kalmak önemlidir. Eğer sinirlenirseniz, bu sadece durumu daha da kızıştırır.
- Gerçekçi beklentiler belirleyin. Yapabileceğinden emin olmadığın bir şey yapacağına söz verme. Çokça taviz vermek ve gereğinden fazla beklentiyi yükseltmek istemediğin sonuçlar almana neden olabilir.