5G gibi köklü değişiklikler yeni ihtiyaçları ortaya çıkartıyor;
Android’in arkasındaki internet devi Google, uzun zamandır Fuchsia OS isimli yeni bir işletim sistemi üzerinde de çalışıyor. Fuchsia” (Türkçe okunuşu: Fuşya), Google tarafından geliştirilmekte olan işletim sistemi İsminin anlamı ise İngilizcesi “Fuchsia” olan Küpe çiçeği’nden gelmekte.

Fuchsia Mobil odaklı Android’den ve bilgisayar odaklı Chrome OS’dan farklı olarak Hem telefonlarda hem de bilgisayarlarda, daha da önemlisi hibrit cihazlarda çalışacak.

Fuchsia, “açık kaynak” bir sistem olmakla birlikte Linux çekirdeği yerine bu sefer bütünüyle kendi tarafından geliştirilmiş Zircon işletim sistemi çekirdeğinden faydalanacak. Bu da tamamıyla Google altyapısına sahip bir işletim sistemi karşımızda olacak anlamına geliyor. Fuchsia şu anda deneysel bir işletim sistemi olmasına rağmen gelecekte herşey yolunda giderse Google Os ve Android’in yerini alacağına kesin gözüyle bakılıyor.

Google Fuchsia OS neden Android’in yerine hazırlanıyor

Bu sorunun cevabını vermeden önce interneti geçmişten bugüne doğru tarihsel olarak anlamak gerekir diye düşünüyorum.

  • 1995-2000 yılları arasında geçerli olan Web 1.0 döneminde interneti sadece gözlemleyebiliyorduk.
  • 2000-2010 yılları arasında Web 2.0 ile birlikte kendi içeriklerimizi oluşturmaya başladık.
  • Şu an içerisinde bulunduğumuz ve farazi olarak 2020’de son bulacak Web 3.0 döneminde bulut sistemleri ile tanıştık ve vazgeçilmezlerimiz arasına katıldı. Hatta işletim sistemleri ve yazılımlar bir bulut üzerinden kullanılır oldu.

İşte Fuchsia’nın doğuşu da bu deneyimle bütünleşiyor. Zira Google, WebOS denilen bulut üzerinden kullanılan işletim sistemi mantığını uzunca bir süredir deniyor.

Google’ın Fuchsia’ya geçmek istemesindeki en önemli sebep, android güçlü dijital kameralarda kullanılmak üzere tasarlanmışken iphone’nun beklenmedik hamlesine karşılık dokunmatik telefonlar için hızlıca dönüştürüldü. Bu yüzden de Google’ın akıllı telefonların geleceği üzerine yaptığı tahminlerde Android yetersiz kalıyor.

Sesle etkileşim gibi konularda daha yetenekli olacağı tahmin edilen Fuchsia, birçok yeni fırsatı ortaya çıkarabilir.

Fuchsia’nın Android’ten daha sıkı güvenlik özelliklerine sahip olacağı da konuşuluyor. Güvenliği güçlendirmek için şifrelenmiş kullanıcı anahtarlarının yazılımın içinde de yer alması planlanıyor.

Fuchsia, aynı zamanda çeşitli ekran tiplerine ve boyutlarına daha iyi uyum sağlayabilecek. Akıllı kapı zillerinden, tost makinelerine kadar çok sayıda cihazda yer alabilecek. Yazılımı kullanan cihazlar birbiri ile haberleşebilecek. Fuchsia’nın kullanımıyla Google, Java’dan ve Java kullanımından kaynaklanan yasal sorunların da önüne geçebilir. Aynı zamanda Google’ın Android’in merkezindeki Linux kernelinden kurtulabileceği de düşünülüyor.

Google hali hazırda, Fuchsia’nın test sürümlerini Huawei cihazlarda test ediyor. Hala önünde uzun bir yol var. Eğer testler olumlu sonuç verirse 2020’nin son döneminde piyasaya sunulması beklenen işletim sistemi, kullanıcıları için farklı bir deneyim yaşatması bekleniyor.