AI – Artificial Intelligence (Yapay Zeka) sihri dünyayı kurtarmaya mı geldi ?. Heyecandan başımız mı dönüyor yoksa bizi dehşete mi düşürüyor ?. AI hala çoğunlukla bilinmiyorken tasarım dünyasında tam olarak nasıl çalışacağını bulmak, 10000 parçalı bir pazılı çözmeye çalışmak gibi…
AI (yapay zeka), birçok sektörde aşırı abartılı bir moda sözcük haline geldi ve tasarım dünyası da bir istisna değil. Aramızda devam eden konuşmalar artık AI , Machine Learning , Derin Öğrenme … VR, AR ve MR şekline girdi. Bu konuşmalar aramızda başladığına göre artık bizler içinde bir şeyler değişiyor demektir.
AI bugün çok olgunlaştı. Teknolojinin en büyük başarısı logo tasarımında görülebilir. Sonuçta, başından beri mükemmel bir eşleşmeydi.
Günümüzde Girişimciler için çekici ve benzersiz logolar üretebilen gelişmiş bir yapay zeka tabanlı logo tasarım siteleri mevcut. Elbette, insan tasarımcıların çalışmalarıyla eşleşemez, ancak hızlı, uygun fiyatlı ve tonlarca özelleştirilebilir özellikler sunuyorlar.
En önemlisi, tasarım gereksinimlerinizi anlayarak neredeyse bir insan tasarımcıyı taklit edebilir düzeyde işlere imza atabiliyor..
Birkaç yıl önce, logo vb. bir grafik tasarım için insan gereksinimlerini işleyebilen bir yazılım uygulaması hiç duyulmamıştı. Bunun nedeni, genellikle insanın duygusal zekasına ayrılmış bir şey olmasıdır.
Yapay zeka kullanan birçok teknoloji devi örneği var. Örneğin, Adobe’nin yeni yapay zeka aracı Sensei , görsel varlıklar aracılığıyla mükemmel müşteri deneyimleri oluşturmanızı kolaylaştırmak için makine öğrenimini kullanır.
Yaratıcı işler yaptığınızda asistanınız olarak çalışabilir ve fotogerçekçi efektler elde etmenize, sezgisel bir arama ile doğru içeriği bulmanıza ve daha pek çok şeye yardımcı olabilir.
Bu örnekler, yapay zekanın yalnızca dijital tasarım alanına girmekle kalmayıp, sektöre yeni bir yön vermek için vazgeçilmez bir bileşen haline geldiğini gösteriyor.
Bu bizi başka bir önemli soruya getiriyor:
Yapay zeka tasarımcıların yerini alabilir mi?
Yapay zeka araçları bugün çok popüler. Ancak iyi haber şu ki, grafik tasarımcıların onlardan korkmasına gerek yok. Bunun nedeni, en azından bu aşamada, AI’nın yalnızca grafik tasarımı kolaylaştırmaya hizmet edebilmesidir.
AI araçları, grafik tasarımcılarının işini sınırlayabilir ve onlar için tekrarlayan görevleri gerçekleştirebilir, böylece daha büyük resme odaklanabilirler. Başka bir deyişle, AI tasarımcıların yerini almayacak, yalnızca yardımcıları olarak çalışacak. En azından şimdilik tahmin edebileceğimiz şey bu.
Bunun nedeni, bugün yapay zekanın bazı önemli sınırlamaları olmasıdır:
1) İnsanlara doğal olarak gelen nüansları anlamak
Yapay zeka bugün uzun bir yol kat etti, ancak insan zekası ile karşılaştırılabilir olmaktan bile uzak. Çünkü biz insanlar, yapay zekanın sahip olmadığı duygusal zekaya sahibiz.
Beden dilini, ses ve tondaki ince değişiklikleri ve satır aralarını okuduğumuzda aldığımız mesajları anlayabiliyoruz. Bu ortak nüans anlayışı, AI’da yoktur.
Bu nedenle, bir yapay zeka yazılımının tasarımda incelikler varken gerçekten ne yapmasını istediğimizi anlamasını sağlamak zor olabilir.
Bazen, belirli bir çağrışımı olan basit bir web sitesi arayüzü veya uygulama tasarımı için gereksinimleri ortaya koyabilirsiniz, ancak kullandığınız AI programı bunu farklı şekilde yorumlar.
2) Özgünlük
Bizi insanları özel yapan şey, hayal etme yeteneğimizdir. Dünya’ya özel yeteneklerle gelmiş bir çok dahi, müzik, resim ve şiirler oluşturdu. AI’nın bu tür bir kapasitesi şimdilik yok – hayal bile edemez. Şu an için ona verilen ile yetiniyor yada küçük çıkarımlar yapabiliyor.
3) İnsan dokunuşu
Bugün e-ticaretin patladığını biliyoruz. Ancak, birçok insan hala yerel mağazalardan alışveriş yapmayı tercih ediyor.
Bunun nedeni, çevrimdışı alışveriş yaparak kişiselleştirilmiş bir deneyim elde etmeleridir; dost canlısı mağaza sahibi, gereksinimlerini anlayabilir ve çevrimiçi bir hizmetle eşleştirilemeyecek şekilde önerilerde bulunabilir.
Aynı prensip grafik tasarımda da görülebilir. İnsani bir dokunuş isteyen, sorunlarını dinleyebilen ve ihtiyaçlarına uygun tasarımlar isteyen birçok girişimci var. Bu biz grafikerlere hala ihtiyaç var anlamına geliyor.
AI ve grafik tasarımın alt satırı
Yapay zeka güçlü bir teknolojidir ve yararları konusunda hiçbir eksiklik yoktur. Pek çok sektörü sekteye uğrattı ve teknoloji insan zekasına yaklaştıkça gelecekte daha fazla başarı görebiliriz.
Bununla birlikte, AI hala bize oldukça bağımlı ve görevlerin çoğunu yapmak için grafik tasarımcılarından girdi gerektiriyor. Şimdilik AI, en azından tasarım geçmişi olmayan insanlar için grafik tasarımını büyük ölçüde basitleştirdi.
Grafik tasarım, insanlara iyi, uygun ürün ve hizmetler sunarken, yaratıcılıkla, işinizle kendinizi ifade etmekle ilgilidir. AI’lar daha yaratıcı olmanıza yardımcı olmak için oradalar. Veri toplama, işleme ve genellikle çok fazla yaratıcılık gerektirmeyen her şey gibi sıkıcı ve sıradan görevleri üstlenecekler ve sizi kendi tutkunuz üzerinde çalışmaya bırakacaklar.
Tasarımcıların endişelenmesine şimdilik gerek yok. Yapay zeka ve robotlar, en azından kısa vadede bizim yerimizi almayacak. Bir tehdit olmak yerine, bir dizi heyecan verici fırsat sunacaktır. Bu tasarım fırsatlarından yararlanmak sihirle değil, oluşturduğumuz sanatın, bilimin, mühendisliğin ve tasarımın hedefinde yapay zeka ile birlikte tasarımcılar tarafından gerçekleştirilecek. Geçmişteki teknoloji bizi daha güçlü ve daha hızlı hale getirdi. Yakın gelecekte AI bizi daha da güçlü ve hızlı çözüm üretir hale getirecek.
Ancak, tam potansiyelinden yararlanmak için biraz daha beklememiz gerekiyor.
20 yıl ilerideki gelecek için ise her şey biraz daha flu gibi. Artificial Intelligence geleceği, tüm insanlığa olduğu gibi grafik tasarımcılara iyi yada kötü ne getirecek? sorusu aklımızı kurcalamaya devam edecek …