Adobe, bilgisayar tabanlı bir tasarımcının ihtiyacı olabilecek tüm yararlı uygulamaları bir araya getirmeyi hedefler. Bu hedef doğrultusunda aslında direk bir tasarım aracı olmayan Bridge uygulamasını da yayınlamıştır. Adobe Bridge, temel anlamda dijital varlık yönetim aracıdır. Gelin dilerseniz Adobe Bridge uygulaması tan anlamıyla nedir ve ne işe yarar, görelim.

Adobe programlarının en büyük artılarından biri ise bir biriyle eş zamanlı ve ortak çalışabilir olması. Bu noktada ise anlatmak istediğimizi Bridge tam anlamıyla ortaya koymakta.

Adobe Bridge Uygulaması Nedir, Ne İşe Yarar?

Bridge kelimesi Türkçede köprü anlamına gelmektedir. Aslında adından da anlaşıldığı gibi Adobe Bridge, tasarım programlarının arasındaki köprü görevindedir. Yani şöyle söyleyebiliriz: Adobe Bridge, Adobe’nin diğer yazılımlarıyla beraber kullanabileceğiniz son derece etkili dijital varlık yönetimi ve köprü yazılımıdır.

Tabi Adobe Bridge’i tanımlayabilmek için öncelikle dijital varlık yönetim yazılımı ne demek, onu öğrenmeliyiz. Bu tarz yazılımlara en basit örnek olarak klasör gezgini diyebiliriz. Adobe Bridge de klasör gezgini gibi tasarımlarınızı bulabileceğiniz, aratabileceğiniz ve eş zamanlı düzenleyip kategorize edebileceğiniz bir uygulamadır. Ayrıca özellikle Adobe yazılımlarıyla birlikte kullanılması da proje geçişlerinin, düzenlemelerinin veyahut yayınlamaların daha hızlı hale gelmesini sağlamaktadır.

Adobe Bridge Programı

Tabi Bridge dijital varlık yönetimi yazılımı dedik ama daha çok görsel dosyalar için kullanır. Örneğin Adobe Photoshop ile bir fotoğraf düzenlerken üst menüdeki bridge logosuna tıklayarak bilgisayarınızdaki tüm görselleri kategorize halde ayrıntılarıyla görebilirsiniz. Bu durum tasarım işlerinizde iş yükünü oldukça hafifletmektedir.

Adobe Creative Cloud’un bir parçası olan Adobe Bridge uygulaması; baskı, web ve video içerikleri oluşturmak üzere kullanacağınız varlıkları organize etmenize olanak sağlar. Adobe Bridge, yerel Adobe dosyalarının (PSD ve PDF gibi) yanı sıra Adobe uygulamaları haricindeki dosyaları da kolay erişim için hazır tutar. Varlıkları gerektiği şekilde mizanpajlarınıza, projelerinize ve kompozisyonlarınıza sürükleyebilir, dosyaların önizlemesini yapabilir ve hatta meta veriler (dosya bilgileri) ekleyerek dosyaların daha kolay bulunmasını sağlayabilirsiniz.

Dosyalara gözatma

Adobe Bridge uygulamasında, görüntüleri, sayfa mizanpajını, Adobe PDF ve dinamik medya dosyalarını görüntüleyebilir, arayabilir, sıralayabilir, filtreleyebilir, yönetebilir ve işleyebilirsiniz. Adobe Bridge uygulamasını kullanarak dosyaları yeniden adlandırabilir, taşıyabilir ve silebilir; meta verileri düzenleyebilir; görüntüleri döndürebilir ve toplu iş komutlarını çalıştırabilirsiniz. Ayrıca dijital fotoğraf makinenizden veya video kameranızdan içe aktarılan dosyaları ve verileri görüntüleyebilirsiniz.

Camera raw

Bilgisayarınızda Adobe Photoshop veya Adobe Lightroom mevcutsa camera raw dosyalarını Adobe Bridge’den açıp kaydedebilirsiniz. Görüntüleri, Photoshop veya Lightroom yazılımını başlatmadan doğrudan Camera Raw iletişim kutusunda düzenleyebilir ve ayarları bir görüntüden diğerine kopyalayabilirsiniz. Photoshop yüklü olmasa bile, camera raw dosyalarının önizlemesini Adobe Bridge’de yapabilirsiniz.

Renk yönetimi

Adobe Bridge’i, renkleri yönetilen Adobe Cloud bileşenlerinde renk ayarlarını eşitlemek için kullanabilirsiniz. Bu eşitleme, renklerin tüm Adobe Creative Cloud uygulamalarında aynı görünmesini sağlar.