Fontlarla ilgili bir kitap önereceğim size: TAM BENİM TİPİM.

Bu kitap size: Aşk mektubu hangi fontla yazılmalı, comic sans’ın tarihçesi, Doğru font hangisi, en çok kullanılan fontlar, en güzel font hangisi, en sevilen fontlar, en sevilmeyen fontlar, fontların tarihçesi, helvetica, istifa mektubu hangi fontla yazılmalı, Ligatür, punto, sans serif nedir, serif nedir tümünü anlatıyor. Yazı karakterlerini, yaratıcılarını, tarihçeleri ve toplum üzerindeki etkileri ile birlikte yansıtan harika bir kitap. Üstelik mesleği itibariyle konuyla ilgili olanların değil, okumaya ilgi duyan, detayları seven herkesin evinde bulunması gereken Simon Garfield’ın yazdığı bir başucu kitabı.

Kitabın Giriş Yazısı:
Tam Benim Tipim bir font kitabı. Binlerce fontu alt alta sıralayan katalogvari bir kitap değil -öyle olsa muhtemelen bir uluslararası çok satan olamazdı. Tersine; gerçek öyküler üstüne kurulmuş hayli eğlenceli bir kitap elinizdeki. Gutenberg’in ilk harf kalıbını dökmesinden, Steve Jobs’ın onları bilgisayarımızın font menüsüne doluşturup “modern zaman font salgınını” başlattığı ana, pek çok şaşırtıcı ve hatta kimi zaman büyüleyici öykünün kahramanı bu kitapta bahsedilen fontlar.
Helvetica neden ve nasıl bütün dünyayı istila etti ya da daha romantik bir deyişle, “şehirlerin parfümü” haline geldi? IKEA’nın fontunu değiştirmesi nasıl oldu da “İsveç kaynaklı en büyük infial” olarak anılacak bir toplumsal tepkiye sebep oldu? Obama’yı Beyaz Saray’a bir font taşımış olabilir mi? Neden 30′ların Art Deco’su Amy Winehouse’a böylesine yakışıyor? Bir fontu, bir ülkeye, bir dine, bir döneme, bir mesleğe ya da bir duyguya has kılan şey tam olarak nedir? Arial’ın dingin kim(liksiz)liğinden, Times New Roman’ın pratik ciddiyetinden, Comic Sans’ın rahatsız edici hafifliğinden -ve kullanımını yasaklama kampanyasından- kimler sorumlu? Trajan’ı bütün kötü film posterleri için vazgeçilmez kılan ne? Tüm zamanların en iyi ve en kötü fontları hangileri? Ve tabii, kaçınılmaz soru; seçtiğin font senin hakkında ne söylüyor?
Tabelalardan menülere, havalimanlarından giysilerinizin etiketlerine, baktığınız her şeyi farklı görmenizi sağlayacak bir kitap Tam Benim Tipim.
“Eğer öğle yemeğindeki kaşığın şeklini hatırlıyorsanız, şekli yanlış demektir,”
-Adrian Frutiger, iyi bir fontun farkedilmez olması yönünde görüşünü paylaşırken…

Fundalina bizim yerimize kitaptan notlar çıkarmış:
Yakın zamanda kaybettiğimiz Steve Jobs’ın, okulunu bırakmasının ardından kaligrafi dersine girmesi bizim için büyük şans. Onun sayesinde Macintosh kullanıcılarının font konusunda yaşadığı zenginliği artık bizler de paylaşıyoruz. “Font” sözcüğü Steve Jobs sayesinde tüm bilgisayar kullanıcılarının diline giriyor.

  • Tırnaklı yazı karakterleri serif, tırnaksız yazı karakterlerine ise sans serif olarak adlandırılıyor.
  • Upper ve lower case terimleri aslında, dizgicilerin elinin önündeki bir sözcüğü oluşturmak üzere kullanılmayı bekleyen metal veya ahşap harflerin durduğu yeri gösterirmiş. Kolay ulaşılanlar alt kutuda, büyük harfler ise üst kutuda beklermiş.
  • Yazıların cinsiyeti olabilirmiş. Çok etli ve çıkıntılı fontların genellikle eril olduğu, kaprisli, ince ve kıvrımlı fontların da dişi olduğu düşünülürmüş.
  • Sans serif yazılar resmi olmaktan çok çağdaş görünürmüş. Kalıcı ve geleneksel olurlarmış, Futura, Helvetica ve Gill Sans en ünlüleri imiş.
  • Bir yazı karakterinde, her harfin kendi coğrafyası varmış. Kapatılmış alan, bir harfin ( o – b yada n) içindeki kapalı ya da yarı kapalı alanlarıymış. Çanak g, b türündeki harflerin yuvarlak yapılı kısımlarıymış. Gövdeler temel konstrüksiyon ögeleriymiş, tasarıma göre kalın ya da ince olabilirlermiş.
  • Destekli serifde gövdeden tırnağa geçiş kavisli ve köşesiz iken, desteksiz serifde  tırnak bağlantıları köşeli olurmuş. Bir harfin x yüksekliği, taban çizgisiyle orta çizgi arasındaki uzaklıkmış. Üst uzantı orta çizginin üzerine uzanır, alt uzantı taban çizgisinin altına uzanırmış.
  • Ligatür günümüzde iki harfin tek bir harf gibi kullanılması demekmiş.
  • Punto hem yazıyı hem de aralarındaki espası ölçmenin birimi olarak kullanılırmış.
  • Cinsel sapkınlıkları ve harf sanatına duyduğu tutkuyla ve fontlarıyla anılan Eric Gill’in yarattğı Gill Sans garip bir şekilde cinsiyetsiz bir fontmuş.
  • Futura – Paul Renner’in en kalıcı çalışması – Alman fontlarının en tanınmışıymış.
  • Edward Johnston’ın Underground yazı karakteri ilk modern sans serif sayılırmış.
  • Luc de Groot, şimdilik dünyanın en yaygın kullanılan fontu Calibri’nin tasarımcısıymış
  • Yeryüzünde düzenli olarak kullanılan ilk 10 font ; Frutiger, Helvetica, Futura, Gill Sans, Univers, Garamond, Bembo, Minion, Arial iken.
  • En az sevilenler ise; Times new Roman, Helvetica, Brush Script, Arial, Rotis, Grunge türü fontlar Avant Garde, Comic Sans imiş.
  • Kütüphaneci ve veri kayıt şirketlerinin kullandığı Courier’i tercih ederken dikkatli olmanız önerilmektedir.
  • Seksi ve flörtöz etkisi yaratmak için yumuşak ve kavisli yazı karakterlerini seçin.
  • Güvenliğinize düşkün ve kimliğinizi gizli tutmak istiyorsanız Univers gibi sans serif fontlar tam size göre.
  • İlgi çekmek istiyorsanız Comic Sans’ı tercih edebilirsiniz. Ancak kitapta bu fontun algıda ciddiyetsizlik uyandırdığı ve en nefret edilen fontlardan olduğunun anlatıldığı kocaman bir bölüm var.
  • Büyük ve yuvarlak O’ları ve kuyrukları olan fontlar daha dostça ve insanca bir etki bırakır.
  • Daha dikdörtgen ve köşeli fontlar, katılık, soğukkanlılık ve Sigma’dır.
  • İstifa mektubu yazacaksanız; işinizden severek ayrılıyorsanız New York veya Verdana, yeter artık kurtuluyorum duygusu yaratmak için Ariel’i kullanabilirsiniz.
  • Aşk mektubu yazmak istiyorsanız italik ve büyük – yuvarlak O’ları olan bir font etkili olur.
  • Bir ilişkiyi bitirirken ise; sert ve açık bir dille ayrılışlarda Times New Roman, yumuşak tavırlı ayrılıklarda bir ihtimal daha var havası verebilmek için italik kullanılabilir.
  • Yanıt olarak hayır’ı kabul etmeyenler için ise sert görünümlü ve teknik Courier kullanılabilir.